De Vervoerregio zet weer stappen om reizen voor iedereen makkelijker te maken. Door haltes toegankelijker te maken, nieuwe manieren van vervoer uit te proberen en te zorgen voor voldoende fietsparkeerplekken. Hiermee investeert de Vervoerregio in slimme oplossingen die de regio toegankelijker maken en mensen bij elkaar brengen.
De Vervoerregio zet in op nieuwe manieren om mensen te vervoeren. In Amsterdam en Haarlemmermeer zijn er twee projecten: ‘Heen en Weer’ en ‘AutoMobiel’. Bij deze projecten rijden vrijwilligers met ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn. In het centrum van Amsterdam en in Oud-Zuid verwacht de Vervoerregio in 2024 zo’n 18.000 ritten. In de gemeente Haarlemmermeer zijn dat er 3.500.
“Deze projecten zijn niet alleen goed voor het vervoer. Ze zorgen er ook voor dat mensen elkaar ontmoeten. Dankzij deze vrijwilligers wordt het voor veel mensen makkelijker om uitstapjes te maken én in contact te blijven met elkaar. Bijvoorbeeld bij de bingo, maar ook bij familie en vrienden”, zegt Marja Ruigrok, vicevoorzitter van de Vervoerregio.
Goed nieuws voor iedereen die de bus in de regio gebruikt. In de vervoerregio worden – mede dankzij de Bikker-gelden – veel bushaltes opgeknapt. Deze motie heeft gezorgd voor extra aanvullende financiële middelen voor het openbaar vervoer. In totaal pakken we zo’n 80 bushaltes aan: 59 in Amsterdam, 12 in Uithoorn, 7 in Edam-Volendam en 6 in Landsmeer. De Vervoerregio pakt in Amsterdam naast bus- ook tramhaltes aan.
“Iedereen moet mee kunnen doen aan maatschappelijke activiteiten, ongeacht je leeftijd, fysieke of mentale beperking, sociaaleconomische status of waar je vandaan komt. Daarom hechten we veel waarde aan de toegankelijkheid van het ov. Ik ben blij dat we er met deze investering voor kunnen zorgen dat steeds meer mensen op een comfortabele manier met het ov kunnen reizen.” Zegt Marja Ruigrok.
Binnenkort komt er een bijzondere plek om je fiets te parkeren in Amsterdam, vlak bij het Leidseplein langs de Lijnbaansgracht. Hier komt een houten vloer boven het water met ruimte voor meer dan 500 fietsen. Bijvoorbeeld bezoekers van de Melkweg maken hier straks gebruik van. Deze nieuwe plek maakt het makkelijker om je fiets veilig neer te zetten en zorgt voor minder rondslingerende fietsen in de buurt. Zo wordt het Leidseplein een fijnere plek voor iedereen.