De Vervoerregio investeert 17,8 miljoen euro in de verbetering van de mobiliteit in de regio. Met dit bedrag worden 38 projecten verder voorbereid of gerealiseerd. Voor 34 projecten is direct financiering beschikbaar gesteld. Voor de overige vier projecten is 1,4 miljoen euro gereserveerd voor verdere planuitwerking.
“Met deze investeringen zetten we onder andere volop in op veilige en aantrekkelijke voorzieningen voor fietsers en voetgangers in de hele regio,” zegt Marja Ruigrok, vicevoorzitter van de Vervoerregio. “We willen het mensen makkelijker maken om te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen. Goede infrastructuur is daarbij cruciaal.”
De projecten sluiten aan bij de ambities van de Vervoerregio op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid en verkeersveiligheid. Binnen de toekenningen profiteren ook projecten van de zogenoemde ‘motie Bikker’, bedoeld om verschraling van het ov te voorkomen. Er wordt deze ronde 800.000 euro beschikbaar gesteld aan projecten die de haltetoegankelijkheid verbeteren op diverse plaatsen in de Vervoerregio.
Een van de grotere projecten waar de Vervoerregio in investeert is de afronding van de Amsterdamse Binnenring. Op de Marnixstraat-Noord komt meer ruimte voor fietsers, verdwijnen parkeerplaatsen en wordt het autoverkeer beperkt. Ook krijgt halte Bloemgracht bredere perrons voor een betere toegankelijkheid. De Vervoerregio werkt daarnaast samen met de gemeente Amsterdam aan aanpassingen op de Sarphatistraat-Noord, het Alexanderplein en de Czaar Peterstraat als onderdeel van de Binnenring.
In Volendam krijgt de Julianaweg een nieuwe inrichting met vrijliggende fietspaden, een maximumsnelheid van deels 30 en deels 50 km/u en is er inmiddels een rotonde bij de Zuideinde. Deze aanpassingen zorgen voor een betere doorstroming en meer veiligheid voor voetgangers en fietsers. Ook wordt de bus betrouwbaarder en de haltes toegankelijk. Dit volgt op de herinrichting van het noordelijke deel bij het industrieterrein.
Onderdeel van de inspanningen om duurzame mobiliteit te stimuleren zijn de e-bike-probeeracties in Amstelveen en Aalsmeer. Inwoners kunnen daar twee weken gratis een e-bike of e-bakfiets lenen voor hun woon-werkverkeer. In Amsterdam draagt de Vervoerregio bij aan de uitrol van het probeeraanbod van e-bikes aan nieuwe bewoners van sociale huurwoningen in Amsterdam Oost, op Centrum- en Strandeiland.
De Vervoerregio voert de werkzaamheden uit in nauwe samenwerking met de veertien vervoerregiogemeenten, de provincie Noord-Holland en andere partners. Marja Ruigrok: “Door slim samen te werken en gericht te investeren, maken we duurzame mobiliteit in onze regio steeds vanzelfsprekender.”