Het Rijk, provincies, gemeenten, vervoerregio’s, politie en maatschappelijke organisaties hebben nieuwe bestuurlijke afspraken gemaakt om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Deze afspraken, die lopen tot 2030, richten zich op een brede aanpak: van veiligere infrastructuur tot betere handhaving en verkeerseducatie. Ook de Vervoerregio Amsterdam is medeondertekenaar. Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur: “We zetten samen in op een trendbreuk. Nul verkeersslachtoffers in 2050 is de ambitie.”
In het kader van de landelijke Investeringsimpuls Verkeersveiligheid ontvangt de Vervoerregio Amsterdam 9,1 miljoen euro van het Rijk. Samen met cofinanciering van de Vervoerregio en veertien aangesloten gemeenten komt het totale bedrag voor verkeersveiligheidsmaatregelen uit op ruim 18 miljoen euro. Daarmee worden projecten gerealiseerd zoals fietsoversteekplaatsen, bredere fietspaden, rotondes en fietsstraten. Alle ingediende aanvragen van de gemeenten binnen de Vervoerregio zijn gehonoreerd.
Hoewel het aantal verkeersdoden landelijk daalt, blijft het aantal verkeersslachtoffers – met name fietsers – in de regio Amsterdam relatief hoog. Slegers: “We zijn blij met de financiële impuls, maar dit is slechts een begin. De investeringen die nodig zijn om het verkeer écht veiliger te maken, gaan verder dan 2030. Daarom blijven we pleiten voor structurele financiering.”
De bestuurlijke afspraken zijn ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), de Vervoerregio Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de politie. De Unie van Waterschappen onderschrijft de afspraken. De nadruk ligt op een integrale aanpak van verkeersveiligheid, met aandacht voor infrastructuur, verkeerseducatie, gedragsbeïnvloeding, handhaving en betere data-uitwisseling. De Vervoerregio start binnenkort een actie om gemeenten te ondersteunen bij het aanvragen van flitspalen en flexflitsers.
Slegers besluit: “Verkeersveiligheid vraagt om samenwerking, daadkracht en langdurige inzet. Alleen zo bereiken we ons doel: nul verkeersslachtoffers in 2050.”