Vandaag, 17 maart, is de Week van de Circulaire Economie officieel begonnen. Maar wat betekent circulariteit eigenlijk? En waarom is het belangrijk voor de Vervoerregio Amsterdam? Beleidsadviseur Monique Vloeijberghs vertelt over de stappen die we zetten en de impact op het openbaar vervoer.
Wat is circulaire economie?
In onze samenleving gebruiken we dagelijks veel grondstoffen. Denk aan materialen voor huizen, wegen, maar ook voor treinen en bussen. In een lineaire economie worden producten gemaakt, gebruikt en daarna weggegooid. Dit zorgt voor veel afval en verspilling van grondstoffen.
Nu leven we in een circulaire economie en dat werkt anders: producten en materialen worden zo ontworpen dat ze langer meegaan, hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Hierdoor verbruiken we minder nieuwe grondstoffen en verminderen we afval.
Monique vertelt: "Veel mensen vinden circulariteit een abstract begrip. Toch zitten er hele praktische en eenvoudige dingen in. Denk aan, een broodtrommel gebruiken in plaats van steeds een plastic zakje weggooien. Of het kopen van tweedehands spullen. Circulariteit zit vaak in kleine keuzes die veel impact kunnen hebben."
Waarom is circulariteit belangrijk voor de Vervoerregio?
De Vervoerregio werkt samen met gemeenten en vervoerders om mobiliteit duurzamer te maken.
Dit betekent onder andere:
• Slimmere materiaalkeuzes bij de aanleg van infrastructuur, zoals bruggen en fietspaden.
• Herbruikbare of gerecyclede materialen inzetten voor OV-haltes en bussen, trams en metro’s.
• Energiezuinige oplossingen toepassen, zoals circulaire bruggen en laadpalen voor elektrische voertuigen.
"Openbaar vervoer is eigenlijk al duurzamer dan individueel vervoer met de auto," zegt Monique. "Maar we willen verder gaan en kijken hoe we binnen het openbaar vervoer nog meer circulair kunnen werken."
Een belangrijke stap hierbij is het Convenant Circulair openbaar vervoer. Deze wordt op 16 juni 2025 ondertekend door ov-autoriteiten en vervoerders, tijdens de Dag van het OV in Utrecht. Dit convenant is een samenwerking tussen OV-autoriteiten en vervoerders om circulariteit in de hele OV-sector te bevorderen.
"We willen als sector één geluid laten horen," legt Monique uit. "Door duurzaamheid een plek te geven in concessie aanbestedingen en materieelbestellingen, stimuleren we de markt om met circulaire oplossingen te komen."
Voorbeelden uit de praktijk
De Vervoerregio is bij meerdere circulaire projecten betrokken:
• Circulaire Cruquiusbrug: Deze brug bij Heemstede is zo ontworpen dat er minder materiaal nodig is en onderdelen makkelijk te vervangen zijn. → Lees meer
• Fietsbrug in Abbenes:
Een oude brug wordt hergebruikt in plaats van een nieuwe te bouwen. Dit bespaart materiaal en kosten. → Lees meer
• Nieuwe bushokjes:
De Vervoerregio heeft 67 bushokjes laten ontwerpen die volledig circulair zijn. Ze zijn modulair, waardoor beschadigde delen makkelijk vervangen kunnen worden. → Lees meer
Daarnaast onderzoeken we welke grondstoffen er in het ov-systeem zitten met een grondstofstromenanalyse. Dit helpt de Vervoerregio om beter te begrijpen welke materialen in het openbaar vervoer gebruikt worden en hoe deze duurzamer kunnen worden ingezet.
"Zodra we weten welke materialen we het meest gebruiken, kunnen we betere keuzes maken," zegt Monique. "Bijvoorbeeld bij de aanschaf van nieuwe trams of het verduurzamen van bushaltes."
Doe mee aan de Week van de Circulaire Economie!
Tijdens de Week van de Circulaire Economie zijn er verschillende activiteiten en workshops. Wil je meer weten over circulaire economie en wat jij zelf kunt doen? Kijk dan op het platform van de Week van de Circulaire Economie. De Week van de Circulaire Economie is van 17 maart t/m 22 maart 2025.
"Het mooie van circulariteit is dat iedereen een bijdrage kan leveren," sluit Monique af. "Of het nu gaat om je eigen keuzes in het dagelijks leven of om hoe we als regio het openbaar vervoer duurzamer maken."